Sven Wallander (1890-1968) var en av initiativtagarna till bildandet av HSB Stockholm 1923 och HSBs Riksförbund året därpå. Han var verkställande direktör för Riksförbundet och chef för HSBs arkitektkontor till 1958.
Wallander kom från en borgerlig familj och studerade vid Kungliga tekniska högskolan 1909–1913 och vid Konstakademien 1913–1915. Han var verksam som privatarkitekt i Stockholm, först som anställd och sedan drev han sin egen verksamhet i Stockholm fram till 1942. År 1915 lade han fram ett förslag till stadsplan för bebyggelsen längs Kungsgatan i Stockholm, som sedan huvudsakligen följdes. Som en del av detta föreslog han de båda Kungstornen som blev ett par av Europas första skyskrapor. Han ritade sedan själv det norra tornet.
Tog fram nya lösningar
Sven Wallander slogs för att även lägenheter för människor med lägre inkomster skulle vara modernt utrustade med exempelvis varmvatten, badrum och kylskåp. Han medverkade till att utarbeta nya effektiva planlösningar för lägenheterna och gemensamma tvättstugor i husen. Det handlade dels om rena innovationer, dels om en ny syn på själva boendet som kom med funktionalismen omkring 1930. HSB drev byggmaterialindustrier och en möbelaffär som sålde möbler lämpade för små lägenheter.
Sven Wallander beskrev den första tiden i HSB så här i sina memoarer:
"För min del fylldes dessa år av så mycket. När man inte ritade hus var jag ute på agitationsmöten. Man talade vid fester på Skansen, utanför byggen på provisoriskt uppsatta talarstolar osv ty för att göra vår verksamhet känd var vi tvungna att själv jobba med reklamen. Några pengar till tidningsannonser fanns inte och vi ordnade utställningar av möblerade lägenheter i våra hus innan medlemmarna flyttat in osv."
Sänkte produktionskostnaderna
Under Wallanders tid introducerade HSB bland annat standardisering av byggmått, vilket sänkte produktionskostnaderna. HSB blev pionjär med att låta fabrikstillverka byggdetaljer – till exempel köksinredningar – i stället för att tillverka dem på byggplatsen.
Efter andra världskriget överlät Wallander husritandet alltmer åt de arkitekter som fanns på HSBs eget arkitektkontor. Men genom sitt stora engagemang påverkade han HSB:s husbyggande ända fram till slutet av 1950-talet då han slutade som VD.