Människorna

Ämne/ Människorna

Många färgstarka kvinnor och män har bidragit till HSBs och hela samhällets utveckling. Här berättar vi om några av dem.

Arkitekten Sven Wallander var med och bildade HSB. Han slogs för att även lägenheter för människor med lägre inkomster skulle vara modernt utrustade med exempelvis varmvatten, badrum och kylskåp.

Alva Myrdal var en svensk politiker som var med och formade HSBs sociala verksamhet. Hennes idéer om barnuppfostran och boende väckte starka känslor. 

Otto Grimlund var aktiv inom det svanska kommunistpartiet. Han engagerade sig kraftigt i hyresgäströrelsen, men när Komintern, en sammanslutning av kommunistiska partier i världen, krävde att hyresgästorganisationerna skulle beväpna sig vägrade Otto Grimlund att medverka.

Under en tioårsperiod var Ulla Lindström redaktör för Vår bostad. Hon blev sedan kontroversiell minister i Tage Erlanders regering.

7 scener ur livet
1900

Läs artiklar i ämnet

 • Sven Wallander moderniserade bostäderna

  Sven Wallander moderniserade bostäderna

  Sven Wallander (1890-1968) var en av initiativtagarna till bildandet av HSB Stockholm 1923 och HSBs Riksförbund året därpå. Han var verkställande direktör för Riksförbundet och chef för HSBs arkitektkontor till 1958.

 • Alva Myrdal ville förbättra barnens situation

  Alva Myrdal ville förbättra barnens situation

  Alva Myrdal (1902–1986) var en svensk politiker och diplomat som var med och formade HSBs sociala verksamhet. Hon var statsråd i den socialdemokratiska regeringen 1966–1973 och tog emot Nobels fredspris 1982.

 • Otto Grimlund - färgstark bostadspolitiker

  Otto Grimlund - färgstark bostadspolitiker

  Otto Grimlund (1893–1969) var en färgstark svensk politiker som var ledande inom svensk och internationell hyresgäströrelse. Han var även med och bildade HSB.

 • Ulla Lindström – tuff redaktör för Vår bostad

  Ulla Lindström – tuff redaktör för Vår bostad

  Vissa människor tycks vara gjorda av hårdare virke än andra. En av dem var Ulla Lindström, redaktör för Vår bostad under åren 1937–1946. När hon utnämndes till statsråd i Tage Erlanders regering blev hon utsatt för kritik som på många sätt var jämförbar med vår tids näthat.